Yazılım Eğitiminde Yüz Yüze Mi Online Mı Tercih Edilmelidir?

Unutulmamalıdır ki ister online ister yüz yüze eğitim alın her iki durumda da katılımcı kendi öğrenmesini geliştirmede ileri derecede sorumluluk almalıdır.

 

Günümüzde artık online eğitimle iç içe olsak da halihazırda tereddütlerimiz devam ediyor. Burada akla uzaktan öğrenme sistemleri, yüz yüze öğrenme sistemleri kadar etkili olabilir mi? Sorusu gelebilir. Holmberg der ki, eğitmen ve öğrenci arasındaki iletişim, öğrenmenin temelidir.Bu iletişime katılmak, öğrencinin güdülenmesine neden olmaktadır. Genel olarak, öğrenci-öğrenciye etkileşim ortamı oluşturulabildiğinde ve öğrenciye zamanında geribildirim verildiğinde uzaktan eğitmin en az yüz yüze eğitim kadar etkili olabildiğini gösteren araştırmalar vardır.

Online Eğitim

Uzaktan eğitim, özellikle disiplinliyim, kendi kendimi motive edebiliyorum, geleneksel sınıf ortamına devam edecek vaktim ve yaşadığım şehirde almak istediğim eğitimi veren kurum yok diyen katılımcılarımız için uygun olacaktır.

  • Eğitim gün ve saatinde canlı derse internet bağlantısı olan her yerden katılarak mekandan bağımsız çalışma imkanı,
  • maddi tasarruf,
  • engelli katılımcılar için fırsat eşitliği sağlar.
  • Coğrafi ve bölgesel engellerir ortadan kaldırır.
  • Çok geniş öğrenci kitlesine hizmet sunabilir.
  • Sosyal ortamlara girmekten korkan katılımcılar daha rahat olurlar.

Dezavantajı ise öğencilerin sosyalleşmesini engellemesidir. Odaklanma problemi yaşanması, kameranın açılmaması, yardımsız ve kendi kendine öğrenme alışkanlığı olmayan öğrencilere yeterince yardım sağlanamamasıdır.

Burada bahsettiğimiz online eğitim bizlerin de covid-19’la hayatımıza girmiş olan, okulda deneyimlediğimiz online eğitimle bir değildir. Daha sistemli ve profesyonel bir eğitimden bahsediyoruz. Neos Yazılım perspektifinde baktığımızda da bu sıraladıklarımız bizim eğitimlerimiz için de geçerli olacaktır. Fiziksel olarak eğitmenle aynı ortamda olmayan katılımcının güdülenmesine, dönüt verilmesine ve iyi bir iletişim ortamında olmasını sağlıyoruz.

Yüz Yüze Eğitim

Yüz yüze eğitim noktasında ise bulunduğunuz konumda olanağınız varsa ve zamanınız da uyuyorsa yüz yüze eğitim öncelikli olarak tercih edilmelidir. Çünkü yüz yüze etkileşimin, sosyal ortamın avantajları bulunur:

  • Konsantrasyon daha kolay sağlanır.
  • Sizin gibi geleceğin yazılımcılarıyla tanışma fırsaınız olur ve bu da iş konusunda sosyal çevre sağlar.
  • Katılımcılar ders aralarında anlamadığı noktalarda birbirlerinin öğrenmesine yardımcı olur. Bilgi alış-verişi yapılır.
  • Soru sormaya çekinen, bunu sorduğumda gülünç olur muyum diye kaygılanan katılımcı jest ve mimikleriye yani  beden diliyle kendini ele verir; anlamadığı, takıldığı noktada eğitmen hemen fark eder, o konunun üzerinde durarak anlaşılmasını sağlar. Konular anlaşılmadan, yüzeysel geçilmez.

Unutulmamalıdır ki ister online ister yüz yüze eğitim alın her iki durum da katılımcı kendi öğrenmesini geliştirmede ileri derecede sorumluluk almak ve kendini öğrenmelerini kontrol etmek zorundadır.

  • Verilen uygulama çalışmalarını eksiksiz yerine getirmelidir.
  •  Derslere düzenli katılım sağlamalıdır. Ders esnasında alınan eğitimle sınırlı kalmamalı, sürekli araştırmalı, okumalar yapmalı, günceli takip etmeli, sürekli yazmalıdır.
  • Her gün kod yazmayı denemelisiniz. Bu çok önemli. Akıcılık, sürekli kullanımla mümkün olur. Düzensiz çalışmalar (sadece hafta sonu gibi) onları doğal bir şekilde kullanma yeteğinizi geliştirmez. Günlük planlı çalışma ve pratik gereklidir.Birkaç gün ara verdikten sonra kodların başına oturduğunuzda birçok şeyi unutmuş olacaksınız.
  • Bilgisayar oyunu oynamak yerine kod yazabilirsiniz. Birkaç satır kod yazarsınız sonra onu test edersiniz. Yazdığınız kod çalışmaz. Neyin yanlış gittiğini bulmaya çalışırsınız. Dakikalar, saatler hatta günler sonra hatanın ne olduğunu bulursunuz. Küçük bir yazım hatasıdır. Acemice yazdığınız bir kodu çalıştırdığınzda doğru yolda olduğunuzu göreceksiniz. Burada pes etmemek önemli. Biliyoruz ki kalıcı öğrenmeler dikteyle değil bu şekilde yaparak-yaşayarak edinilir. Tüm bunlar da bir yazılımcı için görev değil onun rutini olmalıdır.

 

İnternet ortamında birçok seçenek olsa da bir şeyleri anlamanın iyi yollarından biri de bilen ve bu işle uğraşan kişilere sormaktır. Problemi tek başına çözmek için çok zaman harcayan kişi diğer yazılımcıların yardımıyla aynı problemi daha çok daha kısa sürede çözer. Bu da online eğitim ve yüz yüze eğitimle mümkün olabilir. Görüldüğü üzere her iki seçenek de avantajlıdır. Önemli olan eğitimin bir süreç olduğudur. Neos Yazılım olarak bunlara ek hem yüz yüze hem online eğitimlerimizde, yapılan tüm işlemleri kayıt altına alıyoruz ve istenildiği zaman ulaşılabilir hale getiriyoruz.